Bij een grote stalbrand in Biezenmortel zijn vrijdag bijna drieduizend varkens omgekomen. Drie van de vier stallen zijn in vlammen opgegaan. De vierde stal liep rookschade op.

Hoeveel dieren de brand hebben overleefd, is niet duidelijk. Een dierenarts werd opgeroepen om de kwaliteit van leven te bepalen van de varkens die nog leefden. Dat gebeurde met varkens die in de vierde stal stonden.

Het vuur ontstond vrijdagmiddag iets voor 4 uur. Rond kwart over zes kon de brandweer een stuk of tien varkens redden uit een brandende stal. De brandweer vreesde al aan het begin van de brand voor de levens van de dieren. “Als ze niet door de vlammen overlijden, dan gebeurt het wel door de stress”.

De grote brand begon in eerste instantie in één stal. Aan het begin van de avond sloegen de vlammen over naar een tweede en derde stal. Op de boerderij staan vier stallen die aan elkaar geschakeld zijn.

De stal waar de brand begon, is zeventig meter lang bij twintig meter breed. De brandweer kon daar vanwege eigen veiligheid niet naar binnen om de varkens te redden. “Het is te gevaarlijk”, vertelde een woordvoerder van de Veiligheidsregio.

Rond 22.00 uur kwam de gemeente met het nieuws dat de brand onder controle is. Van drie stallen is weinig meer over. Het nablussen duurde nog de hele nacht.3000 varkens omgekomen bij stalbrand Biezenmortel

Branden |