36 woningen in de Graafsewijk in Den Bosch moesten maandag ontruimd worden vanwege de vliegtuigbom die werd gevonden op een bouwplaats aan het Lariksplein in Den Bosch.

De vliegtuigbom is maandagavond opgegraven en gedemonteerd. De Engelse duizendponder is naar een opslagplaats in de gemeente gebracht. Buurtbewoners van de tientallen woningen die vanmiddag werden ontruimd, mochten om 20.00 uur terug naar huis. Dat ging om woningen aan het Lariksplein, maar ook een deel van de Dageraadsweg werd ontruimd.

Vanaf 16.00 uur mocht in een straal van vijftig meter niemand in de buurt komen. Mensen werden door de politie verplicht hun huis te verlaten. De buurtbewoners werden opgevangen in de Brede Bossche School De Graaf aan de Graafseweg. Burgemeester Ton Rombouts arriveerde rond 18.00 uur aan het Lariksplein om te worden bijgepraat door de hulpdiensten.

Drie medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzochten eerder twee mogelijke opties. Of het mechanisme wordt uit het explosief gehaald, of de bom wordt voorzichtig vervoerd. De bom ter plaatse laten ontploffen, was nooit een optie. De woningen staan daarvoor te dichtbij en het gevonden explosief is te groot.

De vliegtuigbom, die om 15.00 uur in het zand onder een maaiveld werd aangetroffen, is er een uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bevrijding van Den Bosch is in de buurt van de Graafseweg veel gevochten, onder meer met mortiergeschut, maar een vliegtuigbom lijkt een opmerkelijke vondst.1000 ponder gevonden Lariksplein Den Bosch

Overige |