De politie heeft donderdagmiddag, op aanwijzing van een bewoner, een levensgevaarlijke situatie aangetroffen in een wooncomplex aan de Generaals Smutslaan. Hennepteelt, chemische middelen, vermoedelijk om XTC te produceren en harddrugs in één gebouw.

Penetrante geur

Surveillerende agenten werden donderdag 17 december 2015 om 15.30 uur aangesproken door een verontruste bewoner van een complex aan de Generaal Smutslaan. Hij klaagde over een zeer penetrante geur in de portiek van zijn wooncomplex. De agenten namen poolshoogte en liepen naar binnen. Ze kregen direct last van hun ademhalingswegen door de lucht die daar aanwezig was en maakten dat ze buiten kwamen. De brandweer werd te hulp geroepen. Die stelde een onderzoek in, met maskers op betraden ze het perceel. De omgeving van het complex werd met lint afgezet.

Hennepkwekerij in woning

Via warmtecamera’s zagen ze dat één van de woningen er uitsprong qua warmtebeeld. Brandweerlieden openden de deur van die woning en troffen daar twee kweektenten aan met volgroeide hennepplanten. Op zich al een levensgevaarlijk situatie in een wooncomplex. Maar de penetrante lucht kwam daar niet vandaan.

Kelderboxen

De brandweer onderzocht de rest van het gebouw en kwam uiteindelijk uit in de kelder. Daar bleek de lucht zo sterk te zijn dat op last van de brandweer de bovenliggende woningen direct ontruimd moesten worden. Na overleg met een politie-expert op het gebied van amfetamine en tevens hulpofficier van justitie werd besloten om enkele kelderboxen open te breken in verband met een mogelijk gevaar van chemische stoffen. In de gang van de kelderboxen hing een witte damp.

Aanhoudingen

Op datzelfde moment verschenen twee mannen aan het afzetlint die naar hun woning wilden. Omdat de mannen geen Nederlands spraken werd er daar ter plaatse een tolk gebeld. Toen bleek dat zij een woning en een kelderbox in het complex hadden. Met hun toestemming werd hun box geopend en daar bleken stoffen in te staan die gebruikt worden bij het vervaardigen van XTC. Beiden mannen, 50 en 18 jaar, zijn direct aangehouden. In de auto waarmee ze gekomen waren, werden twee wapens, een ploertendoder en een mes, en enkele gripzakjes met vermoedelijk drugs gevonden. Dit alles is in beslag genomen. Later is de woning van deze twee verdachten doorzocht en ook daar werd drugs aangetroffen.

Sporen van een mogelijk XTC-lab

In een van de kelderboxen, waar uiteindelijk de penetrante geur vandaan kwam, werden sporen gevonden die wijzen op het feit dat daar mogelijk een XTC-lab heeft gestaan. Er is daar met vloeistoffen geknoeid die daar op wijzen. Deze geknoeide vloeistoffen gaven de geur af. Experts van de politie, het team Landelijke Faciliteit Ondersteuning en Ontmanteling, is ter plaatse gekomen en heeft dit alles onderzocht en veilig schoongemaakt. Ook zijn er sporen veilig gesteld. Op datzelfde moment meldde een bewoner van het complex zich bij de politie. Hij verklaarde huurder te zijn van de berging waar de lucht uit kwam. Hij is aangehouden. De politie heeft, met toestemming van de bewoners, alle woningen en bergingen doorzocht. Er is verder niets meer gevonden. Iedereen kon weer terug naar zijn woning in de loop van de avond behalve de aangehouden verdachten. Die zijn aan het bureau in verzekering gesteld.

Levensgevaarlijk situatie

Een hennepkwekerij in een woning is levensgevaarlijk, door het overmatig gebruik van elektriciteit en door de hitte die vrij komt bij het kweken. De kans op brand is daardoor reëel. Daarnaast is het runnen van een XTC-lab gevaarlijk. Niet alleen voor de criminelen maar in dit geval zeker voor alle bewoners van het wooncomplex. De lucht die vrij was gekomen is levensgevaarlijk bij inademen. Zeker voor kleine kinderen of mensen met een astmatische aandoening kan dit blijvende schade opleveren. De opslag van chemische middelen zonder veiligheidsmaatregelen is niet alleen strafbaar maar ook zeer gevaarlijk. Als bepaalde stoffen bij elkaar komen in de hoeveelheden die aangetroffen waren kan dat verregaande gevolgen hebben voor de bewoners van het complex.

Melden

We zijn de melder van deze casus zeer dankbaar dat we deze gevaarlijk situatie hebben kunnen opheffen. De prioriteit van de totale aanpak van dit soort ondermijnende criminaliteit ligt in het stoppen van levensgevaarlijk situaties. Daarna komt pas de aanpak van de criminelen. Maar om dit te kunnen doen hebben we de hulp nodig van één ieder. Ruikt u een sterke chemische lucht of zijn er in uw woon- of werkomgeving activiteiten die u niet zou verwachten. Dan kan er van alles aan de hand zijn zoals in deze casus. Het dringende verzoek is dan ook: MELDEN!. Dat kan via de politieapp op uw mobiele device of het meldformulier op politie.nl/melden, via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 of het meldingsformulier van M

Leeg xtc-laboratorium aangetroffen Generaal Smutslaan Tilburg

Invallen/dumpingen |