Naar aanleiding van ongeregeldheden en ordeverstoringen zijn in totaal honderd personen gearresteerd. Het gaat voornamelijk om jongvolwassenen, zowel mannen als vrouwen. Alle arrestanten zitten momenteel nog vast.

Autowrak in brand

In de nacht van maandag  op dinsdag  werden rond 00.30 uur hulpverleners belaagd op de Grotestraat in Veen. Er was op de openbare weg een autowrak in brand gestoken. Politiemensen waren ter plaatse om een veilige werkomgeving te creëren voor de brandweermensen die waren opgeroepen om de brand te blussen. Een groep personen richtte zich tegen de hulpverleners. Aan de vorderingen om te vertrekken werd niet voldaan. In plaats daarvan werden de brandweerlieden en agenten geprovoceerd. Ze werden vanuit de groep met flessen en zwaar vuurwerk bekogeld.

Arrestaties

De politie greep in, waarbij de wapenstok en twee politiehonden werden ingezet. In eerste aanleg werden acht relschoppers aangehouden. De rest van de groep vluchtte een horecagelegenheid in. De omgeving werd afgezet, waarna ook alle andere personen werden gearresteerd en overgebracht naar politiebureaus. Er zijn geen brandweermensen of agenten gewond geraakt. Twee arrestanten moesten medisch behandeld worden. Een persoon liep een hoofdwond op nadat hij achterover viel. Een andere verdachte viel met zijn knie in glas.

Onderzoek

De arrestanten worden verdacht van openlijke geweldpleging, brandstichting en het collectief niet voldoen aan een bevel om te vertrekken. De opdracht om weg te gaan werd diverse malen gedaan en was bedoeld om ruimte te maken voor brandweer en politie. Het niet voldoen aan een bevel of vordering is een misdrijf. Alle verdachten zijn in het belang van het verdere onderzoek in verzekering gesteld en ingesloten in cellencomplexen van de politie. Vanwege het grote aantal arrestanten en zorgvuldigheid is door de politie een Team Grootschalig Onderzoek opgeroepen. Het rechercheteam verricht onder leiding van een Officier van Justitie onderzoek naar de ongeregeldheden. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de arrestanten in vrijheid gesteld worden. Dit is mede afhankelijk van de voortgang van de verhoren en het verdere onderzoek.

Strafverzwaring

Het openbaar ministerie hanteert een verzwaring van de strafmaat van 75 procent voor delicten die worden gepleegd tussen 31 december ( 00.00 uur) en 1 januari (08.00 uur ‘s ochtends). Voor geweld of agressie tegen een agent geldt, los van de jaarwisseling, al een strafverzwaring van 200 procent. De bewuste horecagelegenheid wordt op last van de burgemeester gedurende een week verplicht gesloten.

Feestelijke jaarwisseling

Burgemeester Fons Naterop van de gemeente Aalburg riep de lokale driehoek bijeen om de ontstane situatie en de gevolgen voor de oud-en-nieuw viering te bespreken en onderling af te stemmen.

Burgemeester Naterop: “Ik betreur dat Veen op deze negatieve manier in het nieuws is gekomen. Oud en Nieuw is een feest en dat moet zo blijven. Voor burgers, maar ook mensen die een publieke taak uitoefenen om te zorgen dat alles in goede banen blijft. Wij accepteren geen verbaal of fysiek geweld tegen onze hulpverleners en staan niet toe dat zij gehinderd worden bij hun werk. Ik ben blij dat het organiserend comité de feestelijke viering van de jaarwisseling vanavond gewoon door laat gaan”.

Honderd arrestaties in Veen

Branden, Overige |