Speurders van de federale gerechtelijke politie (FGP) van Asse hebben 14 mensen opgepakt die deel zouden uitmaken van een internationale drugsbende. De organisatie, die vertakkingen had in België, Polen en Turkije, zou zich beziggehouden hebben met de aanmaak op grote schaal en de verkoop van MDMA of xtc. Het xtc-lab in Chimay is het grootste ooit ontmanteld in Europa.

Bij 30 huiszoekingen in België, Polen en Nederland werden niet alleen verdachten opgepakt maar ook twee labo’s en twee opslagplaatsen ontdekt en een kleine ton afgewerkt MDMA in beslag genomen. Dat meldt het federaal parket, dat de leiding heeft over het onderzoek.

Contrastrategieën
Volgens het federaal parket vormden de verschillende verdachten van Belgische, Poolse en Turkse nationaliteit een goed gestructureerde criminele organisatie die al enkele jaren actief was en zich intensief bezig hield met de productie van MDMA. Daarbij hielden ze de verschillende delen van het productieproces volledig gescheiden zodat bij een eventuele politie-inval niet alles verloren ging. Ze verborgen hun laboratoria en opslagplaatsen ook achter valse wanden en maakten gebruik van contrastrategieën om observaties of andere politionele technieken te dwarsbomen. Vuurwapens waren hen ook niet vreemd.

Maandenlang onderzoek
De FGP van Asse voerde maandenlang onderzoek naar de organisatie, in samenwerking met Europol en verschillende federale en lokale politiediensten. Dat onderzoek leidde donderdag tot 21 huiszoekingen in België, in de regio’s Antwerpen, Brussel, Charleroi, Hasselt, Leuven, Nijvel, Bergen en Turnhout. Die werden uitgevoerd met steun van de speciale interventie-eenheden van de federale politie, de brandweer, en de labo-interventieteams van de federale politie en Europol. Daarnaast vonden in Polen acht huiszoekingen plaats en in Nederland één.

14 arrestaties
Bij die huiszoekingen kon de politie 14 personen oppakken, van wie er 11 voorgeleid worden bij de Brusselse onderzoeksrechter De Coster. Die moet beslissen over hun aanhouding. De speurders ontdekten ook twee laboratoria en twee opslagplaatsen en troffen een kleine 1.000 kilo MDMA aan. Uit 25 kilo MDMA kunnen gemiddeld zo’n 1,5 miljoen xtc-pillen gemaakt worden. Naast het afgewerkte product kon de politie ook 18,5 ton safrololie in beslag nemen, een product dat gebruikt wordt in de bereiding van MDMA, alsook een tiental wagens.

Tekst HLN.BE

Inval drugslab Dongen op verzoek Belgische politie

Invallen/dumpingen |