Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft de 34-jarige nieuwsfotograaf Tom L. uit Veghel veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur en een gevangenisstraf van twee maanden voorwaardelijk. Het hof acht het bewezen dat hij twee jongens heeft uitgelokt om branden te stichten. De man moet ook een schadevergoeding betalen van ruim 650 euro.

In februari en maart 2010 hebben twee jongens een paardenschuur en stellage in Vorstenbosch en Veghel in brand gestoken. De man vertelde de twee jongens hoe ze het beste naar de locaties konden rijden, gaf hen een brandbare vloeistof mee en gaf ideeën hoe ze de brand het beste konden stichten. De man kreeg een melding van de branden en ging er vervolgens naar toe om foto’s te maken. Volgens de twee jongens heeft de man hen opgejut de branden te stichten. Anders dan de verdediging stelt, vindt het hof de verklaringen van de twee jongens betrouwbaar en consistent.

Bij het opleggen van de straf neemt het hof het de man onder meer kwalijk dat hij, ten koste van anderen, de populariteit van zijn eigen nieuws(internet)site wilde verhogen door foto’s van de branden te plaatsen.

De rechtbank ‘s-Hertogenbosch legde de man in november 2011 dezelfde straf op.

Uitzending Recht van Nederland over de Veghelse persfotograaf Tom L.

Overige |