Bij een schietpartij in bioscoop in Aurora, een stad in de buurt van Denver, zijn zeker 12 doden gevallen. Zo’n 50 mensen raakten gewond waaronder een baby van 3 maanden.

Het bloedbad voltrok zich tijdens de première van de nieuwe Batmanfilm rond middernacht plaatselijke tijd. De schutter is opgepakt. De politie meldt dat het om een 24-jarige man gaat Hij verzette zich niet tijdens zijn arrestatie.

Ooggetuigen zeggen dat een man met een gasmasker op het vuur opende en traangas gooide. Hij zou volledig in het zwart gekleed zijn en een kogelwerend vest dragen. Hij zou volgens getuigen een aantal wapens bij zich hebben gehad.

De explosieven opruimingsdienst onderzoekt een auto op de parkeerplaats van het winkelcentrum waar de bioscoop in is gevestigd. De auto zou van de verdachte zijn. Die heeft tegen de politie gezegd dat er in zijn huis explosieven liggen. Het appartementencomplex waar de verdachte woont, is ontruimd.

 

20-07-2012 13:00 uur
Het plaatsje Aurora, een voorstad van Denver, ligt op ongeveer 30 kilometer afstand van Columbine, waar twee leerlingen van een high school in april 1999

20-07-2012 13:45 uur
Van alle gewonden is er in ieder geval één in kritieke toestand. Over de gewonden in twee ziekenhuizen, waar in totaal 35 mensen, onder wie een baby van 3 maanden, worden behandeld, is de toestand niet bekend.

20-07-2012 14:00 uur
De FBI zegt dat verdachte één halfautomatisch geweer had, en twee gewone pistolen. De verdachte heeft zijn naam genoemd aan de FBI, maar die wil de naam nog niet vrijgeven.

20-07-2012 14:52 uur
De dader van de schietpartij is geïdentificeerd. Het is de 24-jarige James Holmes, meldde televisiezender NBC vrijdag. Holmes is een inwoners van Aurora in de staat Colorado. Hij heeft voor zover bekend geen banden met terrorisme.

20-07-2012 15:04 uur
De politiechef in Aurora meldt dat er om 19:00 uur Nederlandse tijd een persconferentie is. Op dit moment kan hij nog niet antwoord geven op veel vragen.

20-07-2012 17:26 uur
Het appartement van de maniak die tijdens de Batmanfilm in het Amerikaanse Aurora twaalf mensen doodschoot, ligt vol met explosieven en brandbaar materiaal.

20-07-2012 21:14 uur
Bij de schietpartij in een bioscoop in de Amerikaanse stad Aurora zijn 71 mensen neergeschoten, waarvan er 12 zijn overleden. De tien mensen die ter plaatse overleden, liggen nog in het theater. Twee slachtoffers overleden in het ziekenhuis.

20-07-2012 21:18 uur
De Amerikaanse president Barack Obama heeft bevolen dat de nationale vlaggen op regeringsgebouwen halfstok worden gehesen. Dit ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

20-07-2012 22:51 uur
De dader van het bloedbad in de bioscoop van Aurora had zijn haar rood geverfd en noemde zichzelf bij zijn arrestatie ‘The Joker’, de slechterik uit de Batmanfilms.

20-07-2012 01:26 uur
Christopher Nolan, de regisseur van de Batmanfilm The Dark Knight Rises, heeft vrijdag (plaatselijke tijd) vol afschuw gereageerd op de dodelijke schietpartij tijdens de première van de film in de Amerikaanse stad Aurora. Hij noemt de schietpartij een „zinloze tragedie”.

21-07-2012 16:02 uur
James Holmes droeg een AR-15 aanvalsgeweer, een Remington 870 hagelgeweer, een .40-kaliber Glock handgeweer en een mes bij zich toen hij de bioscoop binnenwandelde. In zijn auto lag nog een Glock.

21-07-2012 16:10 uur
De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag gerechtigheid beloofd aan de bewoners van de stad Aurora.”De federale regering is bereid al het nodige te doen om de verantwoordelijken voor deze gruwelijke misdaad voor de rechter te brengen”

22-07-2012 01:55 uur
Bomexperts zijn zaterdag begonnen met de ontmanteling van het huis van James Holmes. In het appartement heeft de bomeenheid meerdere boobytraps gelokaliseerd. De politie wist twee boobytraps in het appartement onschadelijk te maken. Een van de explosieven is uitgeschakeld door een kleine gecontroleerde ontploffing te veroorzaken met behulp van een robot. Een politiewoordvoerder zei dat met de explosie een tweede boobytrap is uitgeschakeld. “We hebben goede hoop daarmee de resterende belangrijkste bedreiging te hebben geëlimineerd.” De politie denkt nu het appartement te kunnen betreden.

22-07-2012 10:16 uur
De 24-jarige James Eagan Holmes is de enige verdachte in de schietpartij van vrijdag in een bioscoop in Aurora. Dit heeft de politie in de stad in Colorado zondag beklemtoond. “Er zijn tal van onbevestigde en onjuiste berichten in de media over een tweede verdachte”, aldus een woordvoerster.

22-07-2012 10:35
James Holmes zit in eenzame opsluiting. Dat meldde de politiechef. De maatregel zou voor zijn eigen veiligheid zijn. De 24-jarige ex-student neurologie zou zich volledig krankzinnig gedragen in zijn cel. “Hij spuugt naar alles en iedereen. Naar de muren en de deur van de cel, naar de bewakers. Die gast is echt gek”, aldus een gedetineerde die dit weekend is vrijgelaten uit het Arapahoe Detention Center, de gevangenis waar Holmes momenteel vastzit.

22-07-2012 11:05 uur
Bij het huis van Holmes zijn intussen alle explosieven verwijderd. Volgens de politie waren de explosieven zo geplaatst dat degene die het huis als eerste zou betreden, zou sterven.

22-07-2012 11:35 uur
Alle 12 doden zijn nu geïdentificeerd. Onder hen is ook een 6-jarige meisje. President Obama zal zondag de slachtoffers bezoeken.

22-07-2012 22:48 uur
De Amerikaanse politie heeft een computer gevonden in het appartement van bioscoopschutter James Holmes. De vondst kan belangrijke aanwijzingen aan het licht brengen over hoe hij zijn aanslag vrijdag op de bioscoopbezoekers in de stad Aurora heeft voorbereid, zei een politiefunctionaris zondag.

23-07-2012 13:10 uur
James Holmes wordt maandag om 9.30 uur plaatselijke tijd (halfzes Nederlandse tijd) voorgeleid bij districtsrechter William Sylvester. Naar verwachting zal de zitting slechts kort duren.

23-07-2012 18:45 uur
Een ogenschijnlijk verwarde James Holmes heeft vooral gezwegen tijdens zijn voorgeleiding voor de rechtbank, hij leek emotieloos en had moeite zijn ogen open te houden. De verdachte staarde voor zich uit en keek naar beneden. Holmes’ advocaten hadden hem aangeraden om niet te spreken. Holmes kan de doodstraf krijgen. Officier van justitie Carol Chambers heeft maandag nog niet gezegd of ze de doodstraf wil eisen daarover wordt binnen zestig dagen een besluit genomen.

23-07-2012 20:47 uur
De 21-jarige Katie Medley, die ongedeerd weg kon komen uit de bioscoop in Aurora, is bevallen van haar kindje. Haar 23-jarige echtgenoot vecht momenteel nog voor zijn leven.

24-07-2012 14:17 uur
De advocaat van een jongen die vrijdag ontsnapte aan de dood tijdens de schietpartij in de bioscoop in Aurora heeft een aanklacht ingediend tegen Warner Bros.

Torrence Brown Jr, die een vriend verloor bij de tragedie, vindt dat de filmmaatschappij medeverantwoordelijk is voor het bloedbad omdat Dark Knight Rises een zeer gewelddadige film is.

Advocaat Donald Karpel klaagt naast de filmmaatschappij ook de bioscoop aan, omdat er geen toezicht was op de nooduitgang en hier ook geen alarm op zat. Holmes kocht vermoedelijk een kaartje om de bioscoop binnen te komen, liep vervolgens via de nooduitgang naar zijn auto om wapens te halen en keerde via diezelfde nooduitgang weer terug naar de zaal.

Karpel houdt daarnaast de doktoren van de schutter verantwoordelijk voor de moordpartij. Holmes zou verschillende voorgeschreven medicijnen hebben geslikt. De advocaat vindt dat de artsen hem niet goed in de gaten hebben gehouden.

25-07-2012 21:00 uur
James Holmes stuurde voorafgaand aan zijn daad een notitieboekje met daarin zijn plannen naar een psychiater. Het pakje lag echter een week lang ongeopend in een postkamer van de universiteit.

De psychiater, die werkt bij de universiteit waar Holmes studeerde, ontdekte het pakje maandag en schakelde meteen de politie in toen hij de afzender zag. “In het pakje zat een notitieboekje vol met details over hoe hij die mensen zou gaan vermoorden. Er waren zelfs tekeningen en andere illustraties van het bloedbad.

Het notitieboekje is nu in handen van de FBI.

26-07-2012 21:06 uur
James Holmes heeft niet te klagen over vrouwelijke aandacht. De man die vrijdag in het Amerikaanse Aurora tijdens de premiere van de nieuwe Batman-film het vuur opende op bioscoopbezoekers en daarmee 12 mensen vermoordde, wordt door veel vrouwen gezien als een lekker ding.

27-07-2012 10:08 uur
Batman-killer James Holmes lijdt naar eigen zeggen aan geheugenverlies. De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor het doodschieten van 12 mensen in een bioscoop in het Amerikaanse Aurora, blijft volgens gevangenispersoneel maar vragen waarom hij eigenlijk vastzit. Holmes zegt zich niks te herinneren van de schietpartij.

Om hem te beschermen tegen medegevangen, zit Holmes sinds zijn arrestatie in eenzame opsluiting. Hij verblijft 23 uur per dag op zijn cel en mag geen contact hebben met anderen. Ondertussen klaagt de 24-jarige de oud-student over het gevangeniseten. “Hij zegt er buikpijn van te krijgen”, aldus de bewaarder verontwaardigd. “De man heeft 12 mensen vermoord, en is vervolgens ontstemd dat hij geen viersterrenmaaltijd krijgt?!”

27-07-2012 20:00 uur
Hoewel de Amerikaanse politie meent dat de schietpartij in Aurora een eenmansactie van James Holmes was, schijnen getuigenverklaringen een nieuw licht op de zaak. De ‘schutter’ zou zijn binnengelaten via de nooddeur. Dat zou betekenen dat de 24-jarige verdachte hulp kreeg van een tweede dader.

“Toen ik ging zitten, zag ik dat er een persoon op de eerste rij werd gebeld. De man stond vervolgens op, liep naar de nooduitgang, en opende de deur. Deze liet hij vervolgens op een kier staan. Op het moment dat de film begon, kwam er iemand in een zwart pak, met wapens en een gasmasker op de bioscoopzaal binnen. Vervolgens gooide hij een granaat en begon hij te schieten.”

Dat is de opmerkelijke verklaring van een Amerikaanse tiener die ontsnapte aan het bloedbad in Aurora. De jongen, Corbin Date, is een van de mensen die de tweede man gezien hebben. Een andere ooggetuige noemt de tweede man ook en omschrijft hem als “middelmatig gebouwd.” Toch heeft de politie tot dusverre alleen Holmes gearresteerd en gaan de autoriteiten ervan uit dat hij alleen handelde.

Nog vreemder wellicht, is dat Date er van overtuigd is dat de man die de nooddeur opende James Holmes was. Volgens zijn verklaring zou dat betekenen dat Holmes de handlanger is van de daadwerkelijke schutter. “Het leek erop dat hij naar iemand zwaaide die buiten stond, om zijn aandacht te trekken”, zegt Date tegenover AP.

Met de verklaring van de tiener, maar ook het ingewikkelde systeem van boobytraps dat in het appartement, waar hij slechts enkele weken woonde, van Holmes werd aangetroffen, rijzen er vragen op of de tiener daadwerkelijk in staat was een plan van deze omvang in zijn eentje te beramen.

28-07-2012 14:27 uur
De man die vorige week een bloedbad aanrichtte tijdens een Batman-première werd behandeld door een psychiater van de Universiteit van Colorado. De psychiater is Lynne Fenton. Zij is gespecialiseerd in schizofrenie en andere geestesziektes, en begeleidt studenten van de universiteit. Holmes studeerde tot voor kort aan de instelling.

29-07-2012 23:15 uur
Een vrouw die bij het Batman-bloedbad op 20 juli gewond was geraakt, heeft een miskraam gehad. Dit heeft haar familie laten weten, aldus de krant Denver Post zondag.

Ashley Moser (25) werd door schutter James Holmes getroffen in onder meer haar buik toen hij in de bioscoop in Aurora amok maakte. Ze verkeert nog steeds in levensgevaar. De 6-jarige dochter van de vrouw kwam bij de slachting om het leven.

30-07-2012 18:46 uur
James Holmes is maandag officieel aangeklaagd voor de schietpartij in een bioscoop in Aurora, Colorado. Tijdens een besloten zitting werden de 24-jarige oud-student in totaal 24 moorden en 116 pogingen tot moord ten laste gelegd.

Bij de schietpartij kwamen 12 mensen om het leven en raakten 58 anderen gewond. Waarom justitie de aanklacht opsplitste en op het dubbele aantal strafbare feiten uitkwam, werd niet direct duidelijk. Ook is hij aangeklaagd voor het bezit van explosieven.

Holmes heeft tot nu toe niets losgelaten over zijn motieven. Hij kan de doodstraf krijgen.

31-08-2012 09:30 uur
De 24-jarige James Holmes, die vorige maand in een bioscoop in Aurora in de staat Colorado tientallen mensen neerschoot, belde mogelijk kort voor de schietpartij met de Universiteit van Colorado. Dat zei zijn advocaat donderdag tijdens een hoorzitting.

Holmes advocaat Tamara Brady vroeg aan de toenmalige psychiater van Holmes of zij wist dat hij met de universiteit had gebeld, 9 minuten voordat de schietpartij begon. Daarbij verwees ze naar het nummer dat Holmes zou hebben gebeld. De psychiater, Lynne Fenton, zei dat ze geen weet had van het telefoontje.

Fenton zou een maand voor de moordpartij een team van de universiteit en een campusagent gewaarschuwd hebben dat de student zorgwekkend gedrag vertoonde. De universiteit zou geen actie hebben ondernomen.

15-11-2012 19:23
James Holmes is afgelopen dinsdag opgenomen in het ziekenhuis. Hij zou enkele mislukte zelfmoordpogingen hebben gedaan.

Twaalf doden bij schietpartij in bioscoop in Aurora Denver

Schiet/steek incidenten |