De Heus voeders werd maandagochtend bewaakt door ongeveer twintig ME’ers die waren opgetrommeld nadat de actievoerders hun demonstratie hadden aangekondigd. De demonstranten blokkeerden de in- en uitgangen van het bedrijf en eisten dat een ‘hoge pief’ met hen in gesprek zou gaan.

De directie stond de demonstratie oogluikend toe, ook al konden er geen vrachtwagens het terrein op of af. Rond halfeen kwam het directielid uit Ede aan in Den Bosch en ging hij met de actievoerders in gesprek.

Volgens de actievoerders is De Heus een van de grootste verwerkers van genetisch gemodificeerde soja tot veevoeder. Boeren in Zuid-Amerika worden van hun landbouwgrond verdreven zodat grote organisaties daar soja kunnen verbouwen. Dat moet stoppen.

De ME’ers waren opgeroepen voor het geval de demonstratie zou escaleren. Zo ver kwam het nooit. Blijkbaar zijn ze bang voor ons, zei een van de actievoerders rond halfelf. Blijkbaar raken we een zenuw in het lichaam van het kapitaal en dat vinden ze niet leuk. Toch is dit een vreedzame actie.

Blokkadeactie bij veevoederfabriek De Heus in Den Bosch

Overige |